Меню сайта

Категории раздела
Вишивки минулого [7]
Вишивка Подылля [2]
Історія вишивки [9]
Регіони України [5]
Все про вишивку [6]
Український рушник [4]
Український орнамент [3]
Мода 2015 [1]

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 864

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS


Вишиваночка


Четверг, 25.04.2024, 08:45
Главная » 2009 » Декабрь » 2 » Самчиківський розпис – диво Хмельниччини!
15:40
Самчиківський розпис – диво Хмельниччини!

_______________4_.jpg Село Самчики Хмельницької області, де розташований Державний історико-культурний заповідник з унікальним архітектурно парковим ансамблем – широко відомий осередок самчиківського народного розпису, що базується на традиціях народного мистецтва південно- східної Волині.

Народний декоративний розпис – малювання, яким оздоблювали стіни хат і господарських будівель, меблі, посуд – є одним із найцікавіших видів народного мистецтва України.

Основними мотивами розписів були вазон, букет, бігунець, кривулька.

Провідна роль у розписах, належить рослинним мотивам, що відбилось у назвах рожа, барвінок, мак, горицвіт, соняхи, колосочки, калина, дзвоники. Мотив вилоги (квітка подібна до тюльпана) посідає чільне місце в розписі. Як і у вишивці, тут знаходимо елементи тваринного світу. Це коні, гуси, голуби та інші птахи. В мотивах розписів можна побачити зображення постаті людини, особливо козака. Часто в композиціях майстрині застосовували стилізовані елементи (які притаманні писанці) – баранячі ріжки, курячі лапки, кучері, мотиви косиці (трави), хреста, зірки, крапки, кривульки, смужки. Найулюбленішим, найбільш розвинутим орнаментальним мотивом розписів є вазон – образ світового дерева. Часто зображали птахів в його кроні чи біля основи стовбура. Вони ніби вічно перебувають у «дереві життя».

У розписах переважає рослинний з геометричними елементами крупний орнамент. Білий колір – ознака чистоти, молодості, краси, виступає переважно як тло орнаменту, але якщо малюнок роблять на тонованому тлі (сірий, чорний, підсинений), то білий колір кладуть як оживку по квітах, в осердях, в листках. Чорний колір виступає як нейтральний, що підсилює глибину контрасту малюнка. Зелений – сади, луки, ліси, лани – символ життя, радості, застосовували лише в розписах інтер’єру хати.

На початку XX ст. з розвитком настінних розписів і появою талановитих малювальниць,які розписували хати на замовлення, і через попит на настінні узори, з’явились розписи на окремих аркушах паперу – мальовки. Вони поступово перетворились на станковий декоративний розпис, що мав самостійне художнє значення.

У 60 х роках XX ст. в селі Самчики виникає гурт народних майстрів, які на традиціях місцевих майстрів минулого відроджують народний декоративний розпис-мальовку.

Ще раніше місцевий художник, професіонал, член Національної спілки художників України Борис Шнайдер застосовує місцеві орнаментальні мотиви на килимах. Збагатили та розвивають народний розпис Віктор Раковський, Михайло Юзвук та Заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників Украіни Олександр Пажимський.

Самчиківський гурт митців розвинув традиції місцевого декоративного розпису, збагатив його орнаментально, сюжетно, колористично. Для робіт народних майстрів самчиківського розпису характерні щирість і оптимізм, яскравість і безпосередність.

Справді святковий настрій надовго залишається в душі кожного, хто побуває в оточенні самчиківських мальовок, вони наче співають – так гарно, з такою любов’ю, з таким натхненням виписано на них квіти, хмелики та жар-птиці. Сьогодні Самчиківський розпис, безумовно, є перлиною українського декоративного розпису.

Роботи сучасних Художників.

_____________.jpg

_______________1_.jpg _______________3_.jpg _______________7_.jpg _______________6_.jpg _______________2_.jpg
Категория: Регіони України | Просмотров: 6415 | Добавил: zlodei | Теги: україна, Самчиківський розпис – диво Хмельни, розпис, сатті | Рейтинг: 3.8/5
Всего комментариев: 1
1 Леся  
0
Статтю вкрадено з http://garbuz.org.ua/

Имя *:
Email *:
Код *:
Календарь
«  Декабрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Цікаві фото

Архів даних

Друзі сайту
  • Мій край
  • Моя Италия

  • © © Copyright MyCorp © 2024 Сделать бесплатный сайт с uCoz Rambler's Top100