Меню сайта

Категории раздела
Вишивки минулого [7]
Вишивка Подылля [2]
Історія вишивки [9]
Регіони України [5]
Все про вишивку [6]
Український рушник [4]
Український орнамент [3]
Мода 2015 [1]

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 864

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS


Вишиваночка


Пятница, 19.04.2024, 05:33
Главная » 2009 » Декабрь » 2 » У Вінниці презентували 8-метровий Подільський рушник
22:00
У Вінниці презентували 8-метровий Подільський рушник

Сьогодні, 22 серпня, у Вінниці з нагоди 18-ї річниці Незалежності України відбувається культурно-мистецька акція «Вишивана доля Вінниччини», під час якої презентовано вишитий 8-метровий Подільський рушник.

Ескіз "Подільського рушника" перед початком роботи

Як передає кореспондент УНІАН, акція проходить на площі біля концертного залу "Райдуга” Центрального парку культури і відпочинку ім. Горького.

Під час заходу, в якому взяли участь керівництво області та міста, екс-Президент України Леонід КРАВЧУК, народні депутати, гості із Польщі та Молдови, відзначено нагородами провідних діячів Вінниччини, а після урочистостей розпочався святковий концерт на тему «Українська вишивка».

Саме у першому номері концертної програми і був представлений Подільський рушник довжиною 8 м та шириною 80 см, розроблений заслуженим майстром України Галиною ДАНИЛЮК. Рушник оздоблений сакральними знакам та символами Вінниччини, починаючи з трипільської культури (близько 50 знаків та символів), зображенням дерева життя з розташуванням 27 квіток, що відповідає кількості районів Вінницької області. Подільський рушник вишитий трьома техніками традиційної подільської вишивки (качалкова гладь, низь і мережка, всього – близько 1 млн. стібків). Над вишиванням рушника працювали 45 провідних майстрів ручної вишивки з усіх районів і міст Вінницької області з лютого по серпень 2009 року.

«Рушник – це наш національний оберіг, народний символ України. Все життя українця пов’язано з ним – рушником вшановують появу немовляти в родині, одруження дітей, зустрічають рідних і гостей, проводжають людину в останню путь. В ньому є наші духовні корені, наша історична пам`ять, наші традиції. І саме на цій основі духовності наших багатих старовинних традицій і культурі ми маємо виховувати любов до рідного краю і до рідної землі», – сказав у вітальному слові голова Вінницької обласної державної адміністрації Олександр ДОМБРОВСЬКИЙ.

Сьогодні також в рамках акції проходить виставка «Традиційна подільська вишивка», на якій представлені понад 3 тис. вишитих старовинних і сучасних виробів із 1466 сіл Вінницької області, вишитих 150 видами техніки, проходять творчі майстерні вишивальниць області, майстер-класи дитячих студій вишивки за участю майстринь ручної вишивки, які вишивали Подільський рушник.

Сьогодні вишивана сорочка – обов’язковий одяг для учасників та глядачів фестивалю, яка була вхідним квитком на святковий концерт, а також вишивана сорочка забезпечить безкоштовний проїзд в міському транспорті. Загалом у фестивалі бере участь понад 7000 учасників.

Окрім того, управління культури та туризму облдержадміністрації подали заявку для занесення даної акції в Книгу рекордів України.

Категория: Український рушник | Просмотров: 2848 | Добавил: zlodei | Теги: рушник, вишивка, рекорд, украъна | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Календарь
«  Декабрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Цікаві фото

Архів даних

Друзі сайту
  • Мій край
  • Моя Италия

  • © © Copyright MyCorp © 2024 Сделать бесплатный сайт с uCoz Rambler's Top100