Меню сайта

Категории раздела
Вишивки минулого [7]
Вишивка Подылля [2]
Історія вишивки [9]
Регіони України [5]
Все про вишивку [6]
Український рушник [4]
Український орнамент [3]
Мода 2015 [1]

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 864

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS


Вишиваночка


Пятница, 29.03.2024, 00:08
Главная » 2009 » Декабрь » 2 » Унікальна решетилівська вишивка. Історія та сьогодення
19:40
Унікальна решетилівська вишивка. Історія та сьогодення
У кожного народу існують свої неповторні коди, які не судилося зрозуміти представникам інших націй, — слова, які не піддаються перекладу, жарти, які ніхто більше не розуміє, традиційні вироби мистецтва, які у чужих руках ніколи не досягнуть досконалості. Як би це не було банально, але Україна таки — країна пісень і вишивок. Країна, в якій вишивальниці й килимарі сплачують податки нарівні з підприємцями, якi продають жувальні гумки й презервативи, і не мають жодних пільг. Країна, в якій автентичний одяг — це розкіш, у якій чи не єдина фабрика художніх виробів давно почила в Бозі. Проте унікальна українська вишивка живе... Принаймні у своєму історичному центрі — на Полтавщині, у Решетилівці.



99 років тому вишивку врятували...

Наприкінці ХІХ століття Решетилівка офіційно стала одним із центрів-осередків народного ткацтва, килимарства та вишивання в Україні. Наступного, 2005, року це полтавське містечко святкуватиме свій «професійний» ювілей: саме у 1905 році губернатор і земство заснували артіль з вишивання та гобеленства — Решетилівській ткацький навчально-показовий пункт. А у 20-х роках артіль приносить місту світову славу. Килими та унікальна вишивка решетилівських майстринь у 1923-25 роках були представлені на виставках українського мистецтва в Мюнхені, Парижі, Марселі, Брюсселі. Тоді чисельність робітників артілі складала більш ніж дві з половиною тисячі осіб. На її базі пізніше створили фабрику художніх виробів. У ХХІ столітті підприємство стоїть... А майстрині працюють удома.

Так склалося, що саме у цьому селищі зародився унікальний і знаний у всьому світі вид вишивання — «білим по білому», або «біллю». Ця вишивка створює рисунок високого рельєфу з світлотіньовим моделюванням. Залежно від напрямку світла узор по-різному то відбиває, то поглинає світло, створюючи його багату гру. Вишивка «білим по білому» — своєрідний художній прийом. Вона асоціювалася у народі з красою морозних візерунків. «Я навіть не можу сказати, чому саме у нас вона виникла, — розповідає Ніна Іпатій, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, мешканка Решетилівки. — Ми передаємо цю традицію споконвіку, наші матерi уміли вишивати, і наші діти навчилися від нас». Унікальність цього мистецтва полягає у тому, що вишивати білими нитками по білому полотну — дуже важко, насамперед для очей. Тому й коштують такі вироби значно дорожче за кольоровi вишиванки. Дивовижно, але досконало освоїти складну техніку такого вишивання чомусь не змогли представники інших регіонів. Важливий момент: орнамент ніколи не наносять на тканину. Спочатку майстриня малює свою «картинку» на папері, а потім, шляхом складного підрахунку, переносить малюнок на полотно. Та й підготовка ниток для вишивок «біллю» — складна, копітка праця. Для більшої контрастності додають суворі небілені нитки або ж підфарбовані в попелясті тони («куниці»).

Особливістю полтавської вишивки є поєднання рослинного та геометричного орнаментів – «барвінок», «хмелик», «морока», «курячий брід», «зозулька». Улюбленим мотивом полтавських вишивальниць є «гілка», «ламане дерево». Основу геометричного орнаменту становлять найпростіші фігури: скісний і прямий хрест, квадрат, ромб, трикутник, зірчасті мотиви. Щодо кольорів, то полтавчанам більше до вподоби світло-коричневий, сірий і блакитний. Славиться це містечко й своїми «червоними рушниками», які вишивають без вивороту.

У Решетилівці, певно, є якийсь таємничий магніт. Сюди приїздять люди з різних куточків, аби жити й творити геніальні речі саме у цьому селищі. Причому вишиванням займаються усією родиною — чоловік, дружина, діти. З дитинства малих привчають до голки і полотна, а, підрісши, дівчата стають справжніми майстринями.
«З такою професією без шматка хліба не залишишся»

Після безславного занепаду Решетилівської фабрики художніх виробів майстрині, якi залишилися без роботи, почали організовувати власні приватні підприємства. І, до речі, непогано на цьому заробляють. Ось, приміром, у Ніни Іпатій уже чотири роки діє власна майстерня «на дому». «Спочатку, звісно, було страшно, — розповідає підприємниця-майстриня, — але вишивка— це те, що люблю понад усе. Доводиться усе організовувати самій: починаючи від закупівлі матеріалів і вибору орнаменту, закінчуючи сплатою податків. Але я вже досягла такого рівня професійності, що повинна робити дорогі й майстерні речі».

Серйозною проблемою, як з’ясувалося, є закупівля полотна. Скажімо, рівненський чи житомирський льон для вітчизняних виробників недоступний — уся продукція льонозаводів йде на експорт. Та й з клієнтами не все так просто. Пані Ніна каже, що раніше вишиванки купували охочіше: зараз не кожен може собі дозволити такі дорогі речі. «А ми також не можемо продати їх за копійки й будь-кому: необхідно знайти свого покупця, — бідкається майстриня. — Це ж робота не масового виробництва, а високохудожні твори». Заперечити тут нічого. Абсолютно нереальні витвори мистецтва, які неодмінно хочеться помацати: невже це можна створити руками? На що моя співрозмовниця і далі приголомшує: «Ось цю чоловічу сорочку я вишивала два місяці (це по 8 годин професійного робочого дня), а це плаття — чотири місяці». Відповідно і ціни вражають. Вартість такої вишиванки коливається від 250 до 1500 гривень. А рушників — від 200 доларів США до 5 тисяч. У найдорожчому варіанті рушник — до 5 метрів завдовжки.

Сьогодні у Решетилівці існує приблизно десять приватних майстерень. Переважно, це сімейний бізнес, який приносить більш-менш пристойні статки. Виготовляють жіночі блузи із тонких прозорих тканин, не тільки із льону, — маркізету, батисту, шовку.
«Наші вишиванки дуже подобаються неграм»

Клієнтів у решетилівських вишивальниць вистачає. Найсерйознішими серед українських любителів національної вдяганки залишаються чиновники — депутати Верховної Ради України, працівники міністерств (ну які ж вони патріоти без вишиванок!). Беруть часто рушники і вишиті сорочки для закордонних подарунків. Охоче купують такі вироби діаспоряни. Усі вишиванки, щоправда, виконуються під замовлення. І знаходять майстрів самі замовники через знайомих, на всеукраїнських виставках, у яких щороку беруть участь майстрині. «Мені дуже подобається те, що останнім часом усе більше молодих людей купує собі вишиванки. І вони носять їх! — розповідає пані Ніна. — Рушники, скатертини, серветки, — це усе досить популярне нині. Особливо полюбляють наші білосніжні сорочки негри. Одягають їх, фотографуються і залишаються задоволені».

Про переваги своїх виробів художниці можуть розповідати чимало: по-перше, це натуральні матеріали, які завжди цінувалися в усьому світі, по-друге, це унікальна авторська ручна робота, яка красиво виглядає і має якісне виконання. То — українська традиційна вдяганка. І потім — це колосальна енергетика, що передається від тієї людини, яка виконала роботу. До того ж вишивка білим по білому, запевняють майстрині, символізує чистоту людської душі, тому така сорочка допомагає очиститися від буденних негараздів.
Вишивка для Ющенка і Медведчука

У цьому місті створені всі стартові умови для майстрів-початківців, принаймні освітні. Діє художній ліцей, дитячо-юнацька школа, де вивчають і вишивку, і гобелен, і розпис-батік, є гуртки образотворчого мистецтва для дітей. У Решетилівці навіть кажуть: «Куди не глянь — усюди займаються мистецтвом».

Відомому Решетилівському художньому ліцею майже сімдесят років. Його директор Наталя Бігун каже, що охочих опанувати складну науку вишивки, гобеленства вистачає. Чимало бажаючих із Росії, Білорусі, Молдови. От тільки закордонним абітурієнтам доводиться відмовляти: ліцей не має спеціальної ліцензії для підготовки іноземців. Щоправда, і своїх студентів вистачає. «Останнім часом побільшало місцевих, — розповідає Наталя Вікторівна, — діти розуміють, що така професія користується попитом, і з нею без шматка хліба ніколи не залишишся. Зараз є дуже багато приватних підприємств, на базі яких люди й працюють. Діти самі організовують колективи, виконують замовлення, здають свої роботи в салони».

Уже шостий рік при ліцеї працює Агенція моделей, у якій беруть участь до 40 дівчаток та десяток хлопчиків. Разом із своїм організатором Тетяною Москівець діти створюють фантастичні речі — самі шиють і оздоблюють їх. Суб'єктивна думка: такому гардеробові позаздрить будь-яка столична панянка. Особисто мені сподобався одяг, який завдяки «фольковим» мотивам нагадує вдяганку «хіпі». Тут можуть виконати просто неймовірну весільню сукню-вишиванку (звісно, білим по білому), вишиють парасольку, створять розкiшне вечірнє плаття, розшите бісером чи стразами. «Ми з дівчатами щороку беремо участь у виставках у Києві — в Українському домі, — розповідає Наталя Бігун, — і до нас часто підходять, цікавляться і роблять замовлення. Ось, приміром, нещодавно виготовляли весільню сукню для дочки одного народного депутата». Чимало клієнтів, аби мати екслюзивний одяг, спеціально приїздять із Києва замовити собі сорочку чи сукню. Так, клієнтами решетилівців свого часу були родини Віктора Ющенка та Віктора Медведчука.

Решетилівські гобелени висять у приміщенні ООН та Маріїнському палаці

Решетилівські килимарі, до речі, — переважно чоловіки. Петро Шевчук, майстер живопису, килимар, розповідає, що це важка й дороговартісна праця. До того ж для такого виробу важко знайти клієнта. «Люди, які розуміються на таких речах, купують килими від 400 —450 гривень за метр квадратний, гобелени — від 800—2000 гривень. Вартість залежить від складності виконаної роботи. Але таких поціновувачів не так уже й багато».

Гобелен – це той же килим ручної роботи, на якому різнокольоровою шерстю чи шовком виконані картини. Ці вироби використовують для окраси стін, а іноді – для оббивки розкішних м’яких меблів. У механічному плані техніка гобеленства досить проста, але вимагає від майстра дуже багато терпіння, досвіду і художньої «жилки»: аби створити гарний гобелен, необхідно бути певною мірою художником, а не просто ткачем.

Спочатку майстер створює ескіз гобелена. Потім його збільшують до потрібних розмірів, створюючи художній рисунок. За ним і створюється майбутній шедевр. Вартість такого виробу визначається великою витратою часу. Приміром, професійна майстриня за 8 годин свого робочого дня виконує лише 8—10 сантиметрів (це за умови, що стандартний гобелен — близько метра). Тому коштувати таке задоволення може і до 2000 доларів. Основні покупці решетилівських виробів — іноземці. Від українських шедеврів вони у захваті. До речі, величезний гобелен решетилівської майстрині Надії Бабенко «Дерево життя» висить у конференц-залі штаб-квартири ООН у Нью-Йорку. Її вироби прикрашають також Палац «Україна» та Маріїнський палац.


Матеріал створений за сприяння Державної туристичної адміністрації.

Джерело:
http://www.umoloda.kiev.ua

Категория: Регіони України | Просмотров: 25818 | Добавил: zlodei | Теги: історія, Украина, решитилівська вишивка | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 7
7 Willietobre  
0
<b>Гама Казино: Вратари Вашего Везения</b>


В мире азартных развлечений есть место, где время останавливается, а каждый миг наполнен возможностями. Это место – Гама Казино. Встречайте волшебный мир азартных игр, где реальность переплетается с фантазией, а удача становится вашим надежным спутником <a href=https://mp4android.ru>казино гама зеркало</a>.


<b>Путешествие в мир Гама</b>


Открыв двери казино Гама, вы вступаете на территорию, где атмосфера пронизана азартом и волнением. Это место, где каждый гость чувствует себя как дома, в окружении блеска и роскоши. Наше казино приглашает вас на захватывающее путешествие в мир азартных развлечений, где каждый шаг наполнен возможностью выигрыша и волнения.


<b>Оазис разнообразия</b>


В Гама Казино вы обнаружите огромное разнообразие игр, которые удовлетворят даже самые изысканные вкусы. Независимо от того, предпочитаете ли вы классические игровые автоматы или предпочитаете высокие ставки в карточных играх, у нас есть все, что вам нужно. Почувствуйте азарт рулетки, испытайте удачу в блэкджеке или сразитесь за джекпот в игровых автоматах – в Гама Казино вы найдете все, что нужно для захватывающего времяпрепровождения.


<b>Игры, созданные для победителей</b>


Мы в Гама Казино гордимся тем, что предлагаем только лучшие игры от ведущих разработчиков программного обеспечения. Наши игры обладают потрясающей графикой, захватывающим игровым процессом и щедрыми выплатами. Благодаря нашему строгому отбору игр, вы можете быть уверены, что каждый спин, каждая ставка и каждый ход в наших играх - это шанс на победу.


<b>Зеркало вашего успеха</b>


Для нас важно, чтобы вы могли наслаждаться игрой в любое время и в любом месте. Поэтому мы предлагаем вам Гама Казино Зеркало – инновационное решение, которое обеспечивает непрерывный доступ к нашему казино, даже если основной сайт временно недоступен. Благодаря Гама Казино Зеркалу вы можете играть в ваши любимые игры в любое время, не ограничивая себя ни в чем.


<b>Удобство и безопасность</b>


Мы в Гама Казино придаем большое значение вашему комфорту и безопасности. Наша команда профессиональных сотрудников всегда готова помочь вам с любыми вопросами или проблемами, возникшими во время игры. Мы также используем самые современные технологии шифрования, чтобы гарантировать безопасность ваших личных данных и финансовых операций.


<b>Приглашение в мир азарта</b>


Гама Казино – это не просто место для азартных игр. Это место, где рождаются легенды, где мечты сбываются и где каждый гость чувствует себя как победитель. Мы приглашаем вас присоединиться к нам и окунуться в увлекательный мир азарта и веселья. Добро пожаловать в Гама Казино – место, где каждый может стать настоящим победителем!

6 Danielnus  
0
<b>Раменбет: Путь к Волнующему Миру Азарта и Увлекательных Побед</b>


В современном мире онлайн-развлечений существует множество путей, ведущих к захватывающему азарту и радостным победам. Однако, если вы ищете истинное воплощение азартного духа, дорогу к миру увлекательных приключений и потрясающих выигрышей, ваш выбор несомненно падает на Раменбет казино. Это место, где страсть к азартным играм переплетается с передовыми технологиями, создавая уникальный опыт для каждого игрока <a href=https://blankplus.ru/>ramenbet зеркало</a>.


<b>Раменбет: Сила Возможностей:</b>


Казино Раменбет не просто обещает вам шанс испытать удачу и азарт. Оно предлагает вам мир, где ваши мечты становятся реальностью, а каждый спин или ставка открывает новые возможности. С непрерывно обновляемым списком игр, оно привносит в вашу жизнь ощущение свежести и волнения, независимо от того, насколько опытным игроком вы являетесь.


<b>Ramenbet Зеркало: Ваша Дверь в Мир Побед:</b>


Однако, чтобы получить доступ к этому уникальному миру азарта, вам необходимо иметь доступ к надежному и безопасному порталу. Здесь на помощь приходит Ramenbet зеркало – ваш верный компаньон в увлекательном путешествии по миру онлайн-игр. Независимо от времени суток или вашего местоположения, вы можете быть уверены, что Ramenbet зеркало всегда открыто для вас, предоставляя доступ к вашим любимым играм и беспрецедентным возможностям для побед.


<b>Рамен Бет: Вдохновение для Игрового Опыта:</b>


Рамен Бет не только предлагает вам широкий выбор азартных игр, но и стимулирует ваше воображение, вдохновляя на новые стратегии и подходы к игре. Благодаря инновационным технологиям и креативному подходу к разработке игровых концепций, каждый посетитель Раменбет казино получает возможность не только испытать азарт, но и расширить горизонты своего игрового опыта.


<b>Игровой Простор: Раменбет Зеркало:</b>


С Ramenbet зеркало ваш игровой простор не ограничивается географией или временем. Вы можете погрузиться в мир азартных игр, не выходя из дома или находясь в дороге. Это не только удобство, но и свобода выбора – выбирать те игры и стратегии, которые подходят именно вам, находясь в любой точке мира.


Раменбет казино – это не просто игровая платформа, это мир, где ваш азарт сочетается с возможностью испытать удивительные эмоции и достичь захватывающих побед. С Ramenbet зеркало вы получаете ключ к этому миру, где каждый шаг ведет к новым возможностям и волнующим приключениям. Подготовьтесь к невероятному опыту, потому что мир Раменбет ждет вас!

5 KarenWED  
0
Привет.
Приглашаю Вас на Интересный Lineage HF сервак
Сервак понравится тем кто любит долгую игру с расчетом на тотальное завоевание.
Скорее всего не понравится сторонникам ворваться и всех победить.
Скользящим мимо любителям побегать по сервам неделькам, ловить нечего, т.к. старики их быстренько уделают :)

Адрес http://l2immortal.com

4 grtogofa  
0
TurboTax 2015 Full Version Free

The TurboTax High quality Federal government Problem 2015 is truly a beneficial instrument to make processing your individual taxation a significantly less tiresome project. Wonder targeted traffic bot is produced to mentor you entirely. Additionally, it double-inspections your return on the way to handle the toughest taxes scenarios. The 2015 TurboTax High quality software applications are improving towards the previous year’s design and lets you quickly move the before year’s data to ensure preciseness and saving time. This may also transfer W-2s, mortgage and investment information and facts from taking part companies. The task is personalized depending on your specific requires. Additionally there is consumption of expert solutions by mobile phone. Miracle targeted traffic bot involves several E-document national and condition income tax statements and something issue download.

Receive the full version totally free right here:

http://zippyshare.com8.cf/v/lnnN3IUm/file.html - www.zippyshare.com/v/lnnN3IUm/file.html

3 Kristifl  
0
http://zippyshare.com3.cf/v/jqeF4Cdj/file.html - Microsoft Office 365 2016 Download for free

Workplace Residence & Learner 2016 is done that will help you achieve more eventually-keeping attributes, a different modern day seem, and built in cooperation applications. And also, it will save you your paperwork on the cloud with OneDrive and access them from just about anywhere. Microsoft Business office Undergraduate and Residence 2016 may be the most current, sleekest version of Microsoft’s leading workplace productiveness software. It includes full types of Excel, Word, OneNote and PowerPoint to help you to save enhance and time efficacy both at home and in school. Microsoft office university student 2016 also lets you preserve close to one terabyte of docs over the cloud working with OneDrive for convenient accessibility wherever you are actually. Phrase: Produce and talk about professional-searching papers with state-of-the-craft editing, evaluating, and expressing resources. The brand new Layout tab gives fast access to features, and Practical Lookups exhibits relevant contextual details online instantly on the inside Term. Shine: Study and visualize your information in new and easy-to-use strategies with a clean interface as well as the best keyboard set cutting corners. Make use of functions like ResearchSlicers and Toolpak, and Strategy Tradesman to save lots of time, to help you target ideas. PowerPoint: , and correctly current your ideas with new slip transitions plus an improved upon Animated graphics process pane.collaborate and produce Threaded responses alongside your glides enable you to integrate suggestions to your demonstrations. OneNote: It is your personal electronic digital laptop, so that you can hold notes, suggestions, internet pages, pics, even audio and video everything in one place. Regardless of whether you are in your house, at work, or traveling, it is possible to use it all to you wherever you go while sharing and collaborating with other individuals.

http://i.imgur.com/wYIWty3.jpg -

Receive the complete version at no cost right here:

http://zippyshare.com3.cf/v/jqeF4Cdj/file.html - www.zippyshare.com/v/jqeF4Cdj/file.html

2 Porcearcigimi  
0
Данный пост — одно из немногих исключений, когда читаешь с интересом и что-то для себя выносишь. Спасибо Вам. Добавлю в избранноеhttp://voronezh.recikl.ru/ - . :)

1 Liska  
0
Чого і слід було очікувати , що написав нетипово почудив !

Имя *:
Email *:
Код *:
Календарь
«  Декабрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Цікаві фото

Архів даних

Друзі сайту
  • Мій край
  • Моя Италия

  • © © Copyright MyCorp © 2024 Сделать бесплатный сайт с uCoz Rambler's Top100